Știm cu toții că dacă nu avem o alimentație sănătoasă ca ritm, conținut, cantitate vom avea de suferit și calitatea vieții noastre se va altera progresiv, mai mult ne vom îmbolnăvi, mai repede sau mai târziu, mai greu sau mai ușor de dus. E greu, mi-au trebuit ani de zile să schimb treptat, treptat în bine ce știam că trebuie îmbunătățit. Ajută foarte mult să ai o familie care înțelege acest mesaj, dar la mine ei au urmat la câțiva ani după mine, datorită mie. Îmi place să mănânc, îmi place să experimentez gusturi, texturi, mirosuri, culori, îmi place să mă uit cum se pregătește o mâncare. Nu-mi refuz această plăcere și cu disciplină reușesc să mănânc tot ce poftesc astfel încât să am o stare de bine fizic, psihic, social.

M-am simțit foarte bine la cursul de alimentație 1-5 ani de duminica aceasta. Am plecat după ce am vorbit aproape continuu 12 ore cu o liniște pe care mi-o dă certitudinea că am mai făcut un pas, că am mai schimbat o viață în bine, că o familie va fi de azi mai sănătoasă. Am văzut pe fețele voastre dragii mei. Nu solicit feedback-ul, el vine spontan că mulțumire, ca recunoștință, ca angajament, vin E-mail-urile și SMS-urile, multe, copleșitoare (interesant e că oamenii aceștia nu strigă public mulțumirea lor ci mi-o adresează direct mie, spre deosebire de modul profund exhibiționist și repetitiv în care mi-au fost comunicate puținele nemulțumiri în ultimul an, vă asigur că ține exclusiv de cât de bine suntem noi cu noi înșine, de obicei dorim să inducem în ceilalți emoțiile negative pe care le simțim noi cu alte rădăcini decât cel pe care ne răzbunăm).

Unul din mesajele preluate ca angajament este: DIN DIMINEAȚĂ ACEASTA MÂNCĂM ÎN FIECARE DIMINEAȚĂ MICUL DEJUN. Știu că va fi greu, am pacienți care abia înghit o gură de apă dimineață când se trezesc și nu ar concepe să mănânce ceva. Mulți fac asta deja și le recomand să își păstreze obiceiul. Cei care nu au reușit încă le recomand să se uite câteva minute la titlurile articolelor pe care vi le propun. Veți afla că micul dejun mâncat zi de zi poate fi benefic pentru prevenirea accidentului vascular cerebral (rezultatele unui studiu făcut timp 15 ani pe 82772 participanți) și că omiterea mesei de dimineață poate afecta performanțele de mai târziu în acea zi, chiar și recuperând după consumarea la prânz a alimentelor.

Dar dacă asta e măsură simplă care ne face mai sănătoși vrem să facă acest lucru copiii noștri. Să le arătăm cum se face mâncând noi în fiecare dimineață. Argument, ultimul articol, copiii care consumă micul dejun regulat, au un risc mai mic de a face diabet zaharat de tip 2.

Eu scriu de obicei dimineață între 5-6, așa că acum urmează să fac ce v-am îndemnat să faceți, pentru aceia dintre dumneavoastră care ați ales să trăiți sănătos nu vă zic bună dimineața, vă zic…

„POFTĂ BUNĂ!”


http://stroke.ahajournals.org/content/early/2016/01/05/STROKEAHA.115.011350.abstract
http://www.medscape.com/viewarticle/855632_4
http://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001703

Foto: Igor Miske