◎Poți face ceva să te bucuri pentru mai mult timp de vigoare fizică și mentală?
◎Poți trăi în deplinătatea puterilor tale până în ultima clipă a vieții?
◎Oare chiar trebuie să suferi? Să te doară? Să devii neputincios?
Cred că fiecare are un drum foarte specific și personalizat, dacă vrea să trăiască o viață cât mai lungă și plină de energie.
Dar poți singur? Ai nevoie de sprijin? Dacă da, cine ți-l oferă? E suficient să ai toate informațiile necesare? Dacă da, de unde și de la cine le iei?
Fără nicio îndoială starea de sănătate se poate degrada sub influența a numeroși factori. Și atunci e foarte important să te preocupe rezolvarea cauzei la fel de mult ca simptomele.
Dacă doi oameni de aceeași vârstă fac un infarct miocardic care ulterior le afectează inima în egală măsură, de ce pacientul necăsătorit și deprimat este mai predispus să moară în următorul an din cauza bolii de inima decât cel căsătorit și care nu are depresie? Este posibil ca gândurile, sentimentele și relațiile să joace un rol în îmbolnăvirea organismului tău? Ce specialist își poate asuma abordarea în întregime a bolii după un model biopsihosocial? Cum îl poți găsi?
Dacă alegem doar una din bolile care ne sperie pe toți, putem observa că incidența cancerului este în creștere. Cei mai mulți oameni trăiesc până la o vârstă la care cancerul poate apărea. Din fericire, rata mortalității a început să scadă acolo unde screeningul populației pentru formele mai răspândite, cum sunt cele de sân, col uterin sau colon, permite identificarea acestora din timp. Adică când cancerul poate fi vindecat.
Se cunosc tot mai multe informații despre factorii de risc care pot fi evitați. Știm că vaccinarea împotriva hepatitei B poate preveni cancerul de ficat. Dar câți oameni născuți mai devreme de 1995 (când vaccinul a intrat în program național în România) au făcut acest vaccin contra cost?
Mulți suntem conștienți de necesitatea îmbunătățirii alimentației noastre, dar de unde știi dacă ai orientarea corectă? Mulți știm ce anume să mâncăm și ce să evităm, știm că excesul de zaharuri, gluten sau alcool ne fac rău. Mulți știm grupele de alimente care ne declanșează procese inflamatorii interne.
The Lancet a publicat în 23 august 2018 verdictul care ne anunța încă din titlu: “No level of alcohol consumption improves health”. Credeți că s-a ridicat de la masă cineva care a aflat întâmplător sau nu această informație și a zis: “GATA, de azi nu mai beau alcool”?
Informația nu ne salvează. Nu singură. Drumul de la informație până la schimbare de comportament e lung și anevoios. Informația corectă nu ne schimbă. Schimbarea se produce în relație.
Nu aș îndrăzni să scriu aici dacă nu aș sta față-n față zilnic cu oameni care, sprijiniți, își îmbunătățesc starea de sănătate. Pentru cei care citiți, dar nu sunteți pacienții mei, vă îndemn să găsiți și să construiți acea relație cu un specialist care vă poate sprijini pe drumul schimbării și vă poate ajuta să mențineți schimbările pentru o viață sănătoasă.
E greu, e drept. Întâlnesc și pacienți care caută succese pe termen scurt. Se simt epuizați pe dinăuntru, bătrâni pe dinafară și încearcă să mascheze totul și să fugă de ei înșiși. E o cale și asta. E greu să găsești pe cineva care să-ți atragă atenția fără să te critice, fără să te învinovățească și să te ajute să înțelegi că sănătatea ta e o alegere pe care o faci în fiecare zi. În fiecare zi alegi să te prețuiești pe tine însuți, să te iubești destul cât să ai grijă de tine.
Hai să începem, ușor, fiecare în ritmul propriu, cu multă înțelegere față de noi înșine.
Îți propun să îți faci treptat propriul plan prin care să-ți urmărești sănătatea. Bolile pot fi prevenite și tu ai puterea și datoria să ai grijă de corpul tău.
Atunci când mă întâlnesc cu un pacient, privesc omul din fața mea ca un întreg, nu pe părți, pentru că eu cred că doar așa pot ajuta. Și așa mi-aș dori să te poți privi și tu, ca pe un întreg.
Surprinde-te pe tine însuți cât de frumos poți avea grijă de corpul tău, de sufletul tău, de relațiile tale. E drumul sigur către o viață lungă, plină de energie.