Este atât de important să descoperi o potențială problemă de sănătate într-un moment în care poți interveni și poți face schimbări esențiale pentru a preveni o tragedie.
Asta înseamnă, de cele mai multe ori, să schimbi ceea ce ai văzut la părinții tăi. Asta înseamnă să mergi la doctor fără să te doară ceva și fără să ai cel mai mic semn de boală.
Și desigur, asta înseamnă să faci mișcare minim 150 minute pe săptămână (aprox 20 min zilnic), să consumi grăsimi sănătoase, să ai un program ordonat de viață în care muncești 8h, dormi tot atâtea și te odihnești activ alte 8h.
Dar, fiecare dintre noi trebuie să învețe cum să absoarbă toate informațiile care ne stau la dispoziție astăzi și să le aplice în propria viață, cu nenumărate particularități la nivel individual.
De exemplu, în spatele îmbătrânirii premature și a multor altor probleme de sănătate stă proasta funcționare a sistemului digestiv.
Cu o lungime de 5 m, intestinul are o arie totală de aproximativ 32㎡ (Herbert F Helander & Lars Fändriks, 2014). În corpul nostru, cu precădere în intestinul gros, trăiesc 100 trilioane de bacterii, care cântăresc 1,4 kg. Sunt atât de numeroase încât întrec numărul celulelor corpului în raport de 10 la 1, adică suntem 10% ființă umană și 90% – bacterii.
Când intestinul gros are de suferit, pielea poate fi privată de nutrienții de care are nevoie pentru a-și menține sănătatea și apare o creștere a inflamației din corp. Fiind foarte obișnuiți cu corpul nostru, mulți dintre noi nu ne dăm seama că avem probleme decât după ce începem să ne ameliorăm sănătatea și așa aflăm cum se comportă un corp sănătos. Cel mai des observăm acest lucru la nivelul tubului digestiv.
Îmbătrânirea este un act natural și inevitabil. Dacă preiei controlul sănătații tale, dacă începi să te porți cu corpul tău de parcă ar fi corpul tău, îmbătrânirea prematură devine opțională.
Nu ceea ce te îngrijorează te îmbolnăvește, ci felul în care te îngrijorezi. Și ai mereu două opțiuni, fie poți sau nu să procesezi experiențele pe care le trăiești zi de zi.
Vorbirea și scrisul sunt cele mai evidente exemple ale modului în care poți da sens experiențelor din viața ta. Dar ce se întâmplă în corpul tău atunci când aceste moduri de comunicare nu-ți sunt la îndemână? Fie nu ai cu cine să le folosești, fie nu știi cum să faci asta, fie crezi că nu vei fi înțeles sau chiar nu ești înțeles. Și atunci ce se întâmplă cu experiențele din viața ta când rămân neprelucrate? Este posibil ca neprelucrarea corectă a acestor experiențe să te îmbolnăvească? Da, în funcție de legătura pe care ai clădit-o între mintea ta și corpul tău.
Nu e obligatoriu să trăiești experiențe violente emoțional că să-ți fie afectat corpul, e suficient să nu ai la îndemână un cadru mental pentru a să procesezi aceste emoții. Adică, să nu ai capacitatea de autoobservare prin care poți descoperi modul în care gândești și acționezi, să analizezi motivele din spate și modul în care îți construiești aceste șabloane.
Când nu reușești să înțelegi și să decodifici o experiență, corpul tău este acela care suportă consecințele. Așadar, este mai puțin important ce ți s-a întâmplat decât modul în care reușești să exprimi schimbările importante din viața ta, fie că le povestești sau le scrii.
Cât de mult ai înțeles în ultimul an din ceea ce te înconjoară? Cât de mult corpul tău simte asta? Ai observat o schimbare în corpul tău în ultimele luni? De ce resorturi ai nevoie ca să dai sens lumii în care trăiești? Este posibil ca lipsa lor să te îmbolnăvească? Din păcate, există o asociere dovedită dintre expresivitatea emoțională redusă și cancer.
Corpul tău suferă zilnic presiunile vieții și te ajută să înveți cum să te ferești de ele. Odată ce realizezi rolul pe care îl joacă viața ta mentală inconștientă, boala nu va mai constitui o problemă fizică izolată, ci ceva ce privește întreaga ta persoană, inclusiv relațiile tale cu ceilalți.
Scopul ar trebui să fie acela de a nu fi nevoiți niciodată să mergem la război, nu de a câștiga războiul. Mergem pe același principiu și în privința sănătății.
Scopul să nu fie acela de a te vindeca, ci de a nu te îmbolnăvi. Scopul să fie acela de a preveni.
Sfaturile pe care ți le voi da în articolele următoare te vor ajuta să observi cauzele care declanșează îmbătrânirea ta prematură, apoi te voi ajuta să le combați. Sunt schimbări simple, dar cu un impact uriaș asupra stării tale de sănătate. Sunt schimbări care pot face să se scurgă mai lent timpul pentru corpul tău.