Momentul în care copilul refuză să mănânce poate fi unul dintre cele mai stresante momente pentru părinți. Ne simțim copleșiți de situație și de mulțimea de gânduri care ne invadează mintea.

Sigur nu s-a săturat. / Am gătit atât de mult și le aruncă pe jos. / Oare ce n-am făcut bine? / Ar trebui să-l impun să mănânce? / O să-i gătesc altceva, e clar că nu-i place. / Trebuie să mănânce, eu știu cât i-am pus și nu e mult. 

Vă recunoașteți?

Dincolo de aportul nutritiv, masa este unul dintre cele mai importante momente de socializare și de apropiere cu copiii. Iar modul în care mănâncă copilul Dvs. este muncă de echipă, iar mai jos veți vedea de ce.

Conștientizarea și acceptarea acestor soluții o să vă ofere un bun punct de pornire a îmbunătățirii modului în care relaționați cu copilul Dvs. și a modului în care abordați masa în familie.

  Fiți un model pentru copil și asigurați-vă că vă vede regulat mâncând ceea ce doriți ca el/ea să mănânce.

  Propuneți de cel puțin 10 ori înainte de a înceta să oferiți un aliment nou care a fost respins inițial.

  Alimentele NU se folosesc ca PEDEAPSĂ sau RECOMPENSĂ. (adică: “(nu) primești o banană dacă (nu) mănânci tot din farfurie”)

  Mesele se iau la ore regulate, trei mese principale și două gustări la intervale de 2-4 ore ( +/- o oră). Ar fi bine ca copilul să nu aibă acces la alimente între mese și să fie anunțat explicit când va fi următoarea masă dacă pe cea propusă o refuză.

  Mâncăm cu toate simțurile, e important să poată atinge sau mirosi mâncarea chiar dacă face mizerie.

  RESPONSABILITATE DIVIZATĂ! Ce? Unde? Când? ➝ stabilește mama / tata, CÂT? ➝ stabilește copilul. Copilul nu va ști când îi este foame sau sete dacă nu îi permitem să afle.

CUM LE IMPLEMENTAȚI?

Cu multă răbdare și consistență. Nu vă așteptați la rezultate imediate. Teama de alimente noi este un comportament normal care apare tocmai ca să ne protejeze în viață. Copiii nu știu ce le face rău și ce nu. Nimeni nu ar vrea să guste ceva pentru a afla dacă îi face rău.

Și rețineți că în această perioadă se construiește stima de sine a copilului. Feedback-ul pe care îl dați în timpul mesei prin mimică, gesturi și discuțiile cu alte persoane pe această temă pot să dăuneze pe termen lung, poate chiar pentru tot restul vieții.