Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, marcată simbolic la 24 martie, evidențiază momentul din 1882 când Robert Koch a descoperit Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch), bacteria responsabilă de apariția tuberculozei (TB). Mă folosesc de acest eveniment pentru a vă aduce la cunoștință câteva date care ajută să fie înțeleasă mai bine această afecțiune complexă și astfel, să încercăm să luptăm împreună împotriva ei.
În România, deși odată cu implementarea Programului Național de Control al Tuberculozei (PNCT), incidența TB a scăzut considerabil de la 142.2 cazuri la 100.000 de locuitori în 2002 la 72.9 la 100.000 de locuitori în 2013, încă se afla pe locul I în Uniunea Europeană la acest capitol.
În ceea ce privește TB pulmonară, datorită evoluției lente a bolii, de cele mai multe ori simptomele sunt puține și cu agravare progresivă, ceea ce îl face pe pacient să se prezinte târziu la medic. Cel mai frecvent simptom este tusea, care inițial este seacă, ulterior productivă sau uneori hemoptoică (cu sânge). Este important să vă adresați medicului dacă tusea persistă cel puțin 3 săptămâni în afara unei cauze cunoscute (răceli, viroze, pneumonii, reflux gastro-esofagian, sinuzite etc.). Transpirațiile (nocturne sau la efort) apar de asemenea frecvent. Dispneea (senzația de lipsă de aer) de efort și scăderea în greutate apar de obicei mai târziu în evoluția bolii.
Având în vedere că 1/3 din populația globului este infectată cu Mycobacterium tuberculosis și faptul că trăim într-o țară cu incidență crescută a tuberculozei, trebuie luate următoarele măsuri:
– Vaccinarea BCG a nou-născuților;
– Însușirea unui stil de viață sănătos (mese regulate, evitarea fumatului, a consumului de alcool și droguri);
– Prezentarea în cel mai scurt timp la medic în cazul apariției simptomelor descrise mai sus;
– Prezentarea la Dispensarul Teritorial de Pneumoftiziologie dacă ați venit în contact cu o persoană bolnavă de TB;
– Profilaxia infecției HIV/SIDA (poate duce la apariția tuberculozei la persoanele infectate TB prin scăderea imunității organismului).
Am consultat ieri un bebeluș nevaccinat BCG pentru că părinții au refuzat acest act medical. Poate mai mult că în alte situații aș fi vrut să fac o minune și lideri de opinie pe această temă să înțeleagă că nu mai putem discută în termeni de bine/râu ci în mod argumentat științific și sistematic, în colaborare cu specialiști în comunicare. Sper în continuare că vaccinarea ca act medical nu își va recâștigă credibilitatea cu sacrificiul copiilor nevaccinați care vor face bolile de care puteau fi protejați.
http://www.ninds.nih.gov/disorders/dementias/detail_dementia.htm
http://www.alz.org/what-is-dementia.asp
Foto: Priscilla Du Preez