Cred în vaccinare ca în orice act medical validat de medicina pe bază de dovezi. Citesc de 15 ani cât de mult pot pe acest subiect, materiale cu o bibliografie demnă de luat în considerare și nu numai.
Am parcurs toate etapele obținerii competenței de homeopatie ca să văd abordarea acestui vaccinării și prin această prismă.

Cred în continuare cu tărie că trebuie să ne vaccinăm.
Nu am nici o zi de program cu mai puțin de 50 consultații pe zi (ieri 95) și pentru că zilele acestea consult mulți pacienți care au viroze cu manifestări respiratorii, sunt întrebată zilnic de câteva ori „D-na doctor, dumneavoastră cum de nu vă îmbolnăviți?”.
Eu AM GRIJĂ să nu mă îmbolnăvesc și în grija asta intră și vaccinarea (voi reveni și cu alte aspect legate de prevenție). În fiecare an, toamna, am grijă din septembrie să merg să îmi cumpăr și apoi îmi administrez vaccinul antigripal.

Nu înseamnă că sunt protejată de altceva decât de virusurile de care își propune vaccinul să mă protejeze, dar e o verigă foarte importantă ca imunologic să fiu pregătită pentru un sezon în care am consultat cu siguranță mai mulți pacienți decât anul trecut cu tablou clinic sugestibil pentru diagnosticul de gripă.

Conform site-ului Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 15-21 februarie au fost comunicate 12 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal, la fel ca în săptămâna precedentă, toate cu virus gripal A(H1) sezonier.

Potrivit aceleași surse, de la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute, gripei și SARI până la 23 februarie au fost confirmate cu laboratorul 573 cazuri de gripă.
Sunt cu siguranță factori cauzatori de boală asupra cărora nu avem nici un fel de control, poate de aceea e regretabil să nu acționăm asupra celor care putem.

Îmi aduc aminte discuții din toamna 2015 în care propuneam vaccinarea și obțineam refuzul. Cultiv zilnic exercițiul comunicării asertive dacă omul din fața mea nu e de acord cu ce îi propun.
Nu ar fi posibil și nici sănătos să avem aceleași păreri, dar sper că după ce veți ascultă filmul pus la dispoziție de Organizația Mondială a Sănătății veți lua în considerare în octombrie 2016 vaccinarea antigripală.


http://www.insp.gov.ro/
https://www.youtube.com/watch?v=yhhJfT86Bgg
http://www.who.int/influenza/en/
http://www.medscape.org/viewarticle/852916
http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6430a3.htm

Foto: Chinh Le Duc