Ca pacient cred că vrei mai mult decât un diagnostic. Vrei să-ți pui în cuvinte ce simți și uneori nu știi cum să o faci și ce anume să spui despre ceea ce te doare. Și când te întrebi ce anume te-a îmbolnăvit, pot apărea probleme în a găsi răspunsuri. 

O răceală trebuie să aibă o explicație. Deoarece este un fenomen somatic este imposibil să nu aibă o explicație organică. Dar uneori, poate avea și o explicație referitoare la viața ta. Adică, poți intra în contact cu virusul și să nu răcești, dar dacă ai o stare de spirit influențată de emoții negative, îți pot crește șansele să răcești. 

Ca pacient uneori poate te simți alienat că funcționarea organismului tău este redusă la nivel celular sau molecular. Nu îți cere nimeni să alegi între minte și corp. Ceea ce contează cu adevărat este legătura pe care o anticipezi că ar putea s-o aibă cele două.

Unii pacienți caută explicații care elimină factorii psihologici, alții sunt interesați de modul în care corpul exprimă ceva anume.

Răspunsurile la întrebările pe care ni le punem despre sănătatea noastră depind mult de modul în care ne înțelegem simptomele și originea acestora. Asta are un efect profund asupra așteptărilor pe care le avem de la medicină.

Într-un studiu, 334 de voluntari sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 18 și 54 de ani, au fost evaluați pentru tendința lor de a experimenta emoții pozitive, cum ar fi fericirea, mulțumirea și relaxarea; și pentru emoții negative, cum ar fi anxietatea, ostilitatea și depresia. Ulterior, li s-au administrat picături nazale care conțin rinovirusuri și au fost monitorizati în carantină pentru apariția unei răceli comune. (Sheldon Cohen et al, 2003) S-a observat că tendința de a experimenta emoții pozitive a fost asociată cu o rezistență mai mare la răcelile verificabile în mod obiectiv.

Tot în cazul unei boli cu agent etiologic clar, tuberculoza, deși fiecare caz cunoscut este rezultatul expunerii la bacil, doar o minoritate a celor expuși vor face cu adevărat boala. Studiile clinice au arătat în mod repetat faptul că răspunsul față de riscul de a ne infecta este determinat de mai mulți factori diferiți.

Ideea unei singure cauze pentru o anume boală poate fi mai degrabă o credință decât o perspectivă rațională. Și dacă tot vorbim despre cauze, propun mai degrabă să evaluezi corelațiile dintre evenimente. Această atitudine te poate încuraja să-ți menții trează curiozitatea față de lucrurile care ar putea să-ți dea o stare de bine.

Trăim vremuri cu o predictibilitate șubredă și când avem impresia că vedem lumina la capătul tunelului, mai primim o veste care ne-o umbrește. Dacă ne gândim la Coronavirus, Decembrie 2022 pentru imunitatea de cohortă în România nu este tocmai orizontul de așteptare la care ne gândeam în Februarie 2020. Așa că, devine mai important să evaluăm contribuția fiecăruia la sănătatea proprie. Și eu, ca medic pasionat de prevenție, mi-am propus ca în 2021 să investesc energie și resurse pentru a-mi ajuta pacienții să prevină toate bolile de care ar putea suferi. Pentru că din consultațiile zilnice din prima lună a anului am observat că incidența obezității a crescut îngrijorător, nivelul de anxietate e tot mai greu de stăpânit, postura de la biroul de acasă vine la pachet cu dureri de spate mai frecvente decât de obicei, și lista poate continua.

Așadar, la întrebarea: “Cum trebuie să trăiesc ca să fiu sănătos” răspunsul nu este la fel pentru fiecare dintre noi. Sunt mai multe răspunsuri corecte.

Corpul fiecăruia și particularitățile extraordinare ale fiecărui organism oferă zilnic semne și permite autoevaluarea propriei stări de sănătate cu mult înainte ca investigațiile performante să descopere cauza suferinței. 

Înainte să adopți liste de reguli pentru un stil de viață sănătos, e important să evaluezi valorile tale și regulile proprii de comportament. Acestea fac atâtea combinații câți oameni sunt pe lume.

Noțiunea de “stil de viață sănătos” limitează foarte mult. Cred cu tărie în STILURI DE VIAȚĂ SĂNĂTOASĂ, deoarece oamenii sunt extrem extrem de diferiți.

Încă un argument pentru faptul că ne scăldăm într-o confuzie legată de acest “stil de viață sănătos” este faptul că avem mereu nevoia de a ni se reaminti ce înseamnă să trăim sănătos. Și asta în ciuda abundenței de informații medicale și sfaturi transmise zilnic în acest sens. (vezi: “reduceți consumul de sare, zahăr și grăsimi” sau “beți minim 2 litri de apă pe zi”)

Sper să te ajut să înțelegi, așadar, că fiecare poate discerne pentru el ce i se potrivește. Să înțelegi că viitorul fiecăruia este determinat de alegerile pe care le face pentru sănătatea proprie. Și că ai puterea, datoria și libertatea de a face alegeri pentru sănătatea proprie.

E important să nu mai percepi sănătatea ca fiind doar absența bolii. 

În calitate de medic, cred că o viață lungă și sănătoasă e bunul cel mai de preț, dar oamenii se îndoiesc puternic că pot avea o influență de durată asupra acestui lucru

Deseori privești bătrânețea și boala cu o atitudine fatalistă, însoțită de convingerea că trecerea anilor nu este compatibilă cu o stare de bine fizic, psihic, social, că acest lucru e imposibil de realizat. Acesta este doar un obstacol în raportarea responsabilă la propriul corp. 

Nu contează ce vârstă ai. Pentru prevenție nu e niciodată prea târziu și niciodată prea devreme. Dacă ai 40 de ani, nu îți promit că te vei simți de 20 ani, dar un program onest de prevenție te poate ajuta să te simți cu zece ani mai tânăr(ă).